articles - biographie - actualité
Afsnit p, 01-06-2005

Nettet som andetsteds - Nicolas Clauss' Cinq Ailleurs

Da den franske multimediekunstner Nicolas Clauss så cd-rommen Alphabet efter Kveta Pacovskás bog, byttede han malerpenslerne ud med Flash. Hans tidligere malerier er skabt ud af tekstur, fundne genstande og fotos i lag - en metode han direkte kunne videreudvikle i Flash, som også arbejder i lag.

Hans æteriske værker er noget af det smukkeste og mest taktile, jeg til dags dato har oplevet på nettet. Det er værker, der søger "et dybere lag, som forbinder mennesker på tværs af tid og sted." De vil have os til at fordybe os i billedets (og verdens) stoflighed og andethed og stiller store krav til både tålmodigheden og muse- og fingerspidsfornemmelsen.

Cinq Ailleurs har baggrund i en workshop for multimediekunst med andetsteds og hukommelse som temaoverskrifter. Fem immigranter fra fem forskellige steder har bidraget til projektet, som er en langsom rejse bestående af interaktive scener, der genopfinder immigranternes erindringer ud fra interviews, personlige genstande og billeder. Bevægelig kalligrafi i lag toner over i et landskab, som kan opleves så tæt på og grynet, at det ligner tekst. Som igen toner over i en mur med revner og tegn. Eller hvidt garn hen over et gammelt kort over Afrika, hen over mennesker, der går gennem en mark. Musen er en kæde af hvide muslinger eller, som ofte hos Clauss, en lyskegle til at udforske billedmaterialet med, for eksempel kortet eller kvinden (med skriften på blusen), der spinder garnet.

Workshoppen som researchmetode går igen i et af hans seneste værker, De l'art si je veux, der udforsker unges tilgang til kunsthistorien. På baggrund af diskussioner med unge om velkendte værker af for eksempel Bacon, Duchamp og Munch har Clauss skabt nogle helt unikke genfortolkninger af værkerne og af undersøgelsen.

 

articles - biographie - actualité